top of page
Keresés

Kit érdekel Havas Jon és Daenerys Targaryan szerelme?

Vigyázat, a bejegyzés spoilereket tartalmaz!


Azt minden Trónok harca-rajongó érezte, hogy a kultikus sorozat hetedik és nyolcadik évadja valahogy nagyon eltér az első hat szezontól, mégpedig nem a jó irányba, a befejezése pedig

Azt minden Trónok harca-rajongó érezte, hogy a kultikus sorozat hetedik és nyolcadik évadja valahogy nagyon eltér az első hat szezontól, mégpedig nem a jó irányba, a befejezése pedig évadot - 2019 május 19.-éig ezt több, mint egymillióan írták alá. Nézzük meg, mi lehet az oka az egyébként alapvetően jogos felháborodásnak!A válasz nagyon egyszerű: a Trónok harca jóformán műfajt és koncepciót váltott az utolsó két szezonra. Mert mit szokott meg a néző a korábbi hat évad alatt? Hogy bizony, ebben a sorozatban minden megtörténhet, szó szerint lehulltak a kedvenceink fejei, gondoljunk mindjárt Ned Starksra, vagy a Red Weddingre, ahol megölték többek között Lady Starkot és Rob Starkot is, nem beszélve a terhes Talisáról. Ne feledkezzünk meg a negyedik szezonban a Tyrion helyett harcoló Oberyn Martellről sem, aki már majdnem, majdnem legyőzte a Hegyet, de végül csúnyán kinyomták a szemét - és a sort folytathatnánk. Egyetlen szereplő sem volt "biztonságban", a néző pedig hozzászokott, hogy soha nem a jó és a rossz küzdelmét nézi végig, melyben végül kötelezően győz a jó, hanem egy olyan világba csöppen, ahol nem a morális értékek mentén dőlnek el emberi sorsok: kaotikus és igazságtalan minden, mint az életünk. Na, ehhez képest tették netto tündérmesévé az utolsó két szezont, ahol a néző hirtelen egy mesevilágban találta magát, ahol a gonosz erők felett végül is győzedelmeskedik a jó. Tették az írók mindezt úgy, ahogy a forgatókönyvírás alapszabályait is megszegték: úgy kivetkőztek magukból a karakterek (legalábbis egy részük), annyira másképp viselkedtek, mint korábban, hogy nem győztük kapkodni a fejünket.


Mi lett például Cersei-vel? Hogy fordulhatott elő az, hogy a nyolcadik évadban gyakorlatilag állt egy ablakban (avagy várfokon), meredten bámult a semmibe, és néha kimondott egy-két keménynek tűnő mondatot? Hogy lett gyakorlatilag érdektelen a holtak és élők végső, nagy összecsapása, aminél még az Egri csillagok csatajelenetei is izgalmasabbak? És végül: miért nem hisszük el egy pillanatra sem, hogy Havas Jon és Daenerys egymásba szerettek? Hol érdekel bennünket nézőként ez a szerelmi történet? És ha sehol, akkor miért nem?A szerelmi történetek akkor működnek, ha van egy pillanat (nevezzük mágikus pillanatnak), amikor a forgatókönyvíró megmutatja a nézőnek, hogy kik lesznek szerelmesek egymásba, kiket kell mostantól figyelni. Nézőként akkor drukkolok egy szerelmi történetnek, ha meglátom azt a pillanatot, amikor két ember egymásba szeret, és előbb veszem észre, mint a szereplők maguk (ez persze forgatókönyvírói trükk, nyilván azért veszi a néző észre, mert az író így akarja). Ez a pillanat hiányzik Havas Jon és Daenerys között. Habár az első találkozásuk alapján izgalmas is lehetne a dolog, gyűlölet első látásra, ebből szoktak igazán szép történeteket írni - csakogy nincs rá idő. Ők ugyanis a hetedik szezon harmadik epizódjában találkoztak először, és éppen csak tíz részt tudtak együtt tölteni. Ez pedig szörnyen kevés ahhoz, hogy elhiggyük, ez a két ember egymáshoz való, még ha elsőre ők meguk nem veszik is észre. Mit is lát ebben az esetben a néző? Nem azt nézi végig, hogyan szeret egymásba két karakter, hanem azt, hogyan jönnek össze forgatókönyvírói szándék szerint Nincs minek drukkolni. Nincsenek pillanatai a kapcsolatnak, nem vezet egy izgalmas út a mágikus pillanattól a beteljesülésig. Nem, ez a két ember azért jön össze, mert így van írva. Nézőként nem vonnak be bennünket egy szerelmi történetbe, ezért érezzük furának az egészet, és ezért nem érint meg tulajdonképpen az sem, amikor Jon végül megöli Daenerys-t. Márpedig erre a pillanatra várt remegve több millió ember! És csalódnunk kellett.Pedig nem igaz, hogy a Trónok harca alkotói ne ismernék ezt a technikát: nem kell messzire mennünk, Jaime és Brienne kapcsolata tökéletesen épül, ezért is imádjuk őket. Csakhogy ők a második szezonban találkoztak, és bőven volt idejük felfedezni, hogy a gyűlölet első látásra hogyan fordul át szerelemmé. Nekünk, nézőknek pedig volt időnk felfedezni a lassan bontakozó szerelem jegyeit, ezáltalán drukkolni is tudtunk a két szereplőnek. Az első csókra a nyolcadik szezon negyedik epizódjáig kellett várnunk. A forgatókönyvírók olyan ügyesen adagolták nekünk ezt a love story-t, hogy nem győztük kivárni a beteljesülést. Hát ez nem történt meg Jon és Danaerys esetében. Találkoztak, összejöttek, majd az egyikük meghalt. Érdektelenebbül el sem lehetett volna mesélni.


#gameofthrones #got #tronokharca #jonsnow #havasjon #daenerystargaryan #varkonyi #sorozatstudio

291 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page