top of page
Keresés

Idióták irányítják Amerikát - A Veep, vagyis Az alelnök sikere


Persze különben is az a trend a világban, hogy akármerre nézünk, egyre nagyobb teret nyer a populizmus, egyre képtelenebb irányba halad az életünk, hülyék veszik át a hatalmat mindenhol, ami pedig Amerikát illeti, azt látjuk, hogy Az alelnökben bemutatott szatíra szép lassan valósággá válik. A Jonah Ryant játszó Timothy Simons ebben az (angol nyelvű) interjúban (https://www.youtube.com/watch?v=4fW4SuINmsc) meg is említi, hogyan vált a sorozat majdhogynem inspirálóvá a politika számára.


Az alelnök hét évada nem csak forgatókönyvírói bravúr, 2012 óta mind a hét szezont számos kategóriában jelölték Emmy-díjra és Golden Globe-ra. A címszereplőt megformáló Julia Louis-Dreyfus 2019 kivételével minden évben meg is kapta a legjobb női főszereplőnek járó Emmyt. Pedig ellenszenves, arrogáns, rossz anya, dilettáns, és nincs egy tulajdonsága sem (mármint Selina Meyernek), ami legalább valamelyest megfogná a nézőt. Ráadásul a közvetlen stábja is elmebetegek gyülekezete, kezdve a személyi asszisztensétől a sajtófőnökén át a kabinetfőnökig és a kampánymenedzserig. Mi lehet a sorozat hihetetlen népszerűségének a titka?


Egyrészt a sorozat zseniális humora. Ellentétben a Kártyavár című sorozattal (melyben hasonló a felállás: a Kevin Spacey által megformált Frank Underwood képviselőből alelnök, majd az Egyesült Államok elnöke lesz) itt nem könyörtelen és mindenkin átgázoló politikusok irányítják az országot, hanem csetlő-botló balfékek. Selina és csapata abszurd helyzetek egész sorát éli át kezdve attól, milyen ízű fagyit fogyasszon az alelnök egy fotó kedvéért, azon keresztül, hogy arcfiatalító műtétje következtében céklavörös lesz mindkét szeme, odáig, hogy csipogó talpú cipőben mondja első elnöki beszédét.


De ha mindenki ennyire kretén, akkor miért akarjuk mégis nyerni látni Selinát? Hogy éri el a

sorozat kreátora, Armando Iannucci, hogy drukkoljunk egy olyan nőnek, aki a hatalmon kívül szemlátomást semmit sem akar, nem megjobbítani akarja Amerikát vagy a világot, hanem azzal akar büszkélkedni, hogy ő az USA első megválasztott női elnöke. Úgy, hogy azt őt körülvevő szereplők még Selinánál is alkalmatlanabbak a feladatuk elvégzésére. Gary, a "táskavivő" valósággal szerelmes belé, de azon túl, hogy kiválassza az alkalomhoz illő rúzst, vagy teát főzzön neki, egy életképtelen nagy csecsemő. Dant és Amyt a saját karrierjük érdekli a leginkább, és mindketten elég instabil személyiségek; Kent, a kampánymenedzser csak okoskodik, Mike, a sajtós mintha részt sem venne az egészben, a saját magánéleti problémával meg az időjárás-applikációval van elfoglalva, amit a telefonjára telepített. Hogy a Fehér Ház kapcsolattartójáról, a mindenki által folyton gúnyolt és kiröhögött Jonah-ról már ne is beszéljünk. Adott itt tehát egy mérhetetlenül dilettáns banda, amelyből senki nem ért semmihez, a feladatához legkevésbé, mégis ezek vezetik az Egyesült Államokat. És adott itt a néző, aki ezen hangosan röhög, mintha nem is a valóságot látná. Pedig lassan nehéz eldönteni, ki merített ötletet kitől: az írók a politikusoktól vagy fordítva?


#veep #varkonyi #sorozatstudio #azalelnök #hbogo

17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page